”Maar wat heb ik nou te vertellen?”

Afgelopen juli ontving ik een bericht met wat informatie en de vraag of ik wil spreken op het Nationaal Psychologie Congres 12-11-2021.
”Leuk, doe ik!” was mijn eerste gedachte. Ik stuurde een enthousiast bericht terug en alles werd in gang gezet.

”Maar wat heb ik nou te vertellen?” was mijn volgende gedachte. ”Er zullen vast allemaal heel ervaren psychologen spreken en dan kom ik…”

Hoppa, daar waren mijn automatische negatieve gedachten. We hebben er allemaal wel eens last van. Ze zijn er regelmatig – heel irritant – en beïnvloeden hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. In mijn werk heb ik het vaak over deze driehoek van g’s: gedachten, gevoel en gedrag.

Gelukkig had ik al toegezegd, want stel dat ik naar deze gedachten zou luisteren. Dan zou ik misschien heel anders handelen.
➡️ Gedachten: Maar wat heb ik nou te vertellen? Er zijn mensen met veel meer ervaring.
➡️ Gevoel: Angst.
➡️ Gedrag: Het niet doen.

Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van deze driehoek van g’s en te reageren op een manier waarop jij eigenlijk wil reageren.

Maar hoe pak je dat aan?

Het kan helpen om van die negatieve driehoek een positievere/realistische driehoek te maken. Dit door ons gedrag aan te passen en kritisch naar onze negatieve gedachten te kijken. Is dit echt zo of kan ik er ook op een andere manier over denken?
➡️ Gedachten: Ik heb een heel tof verhaal te vertellen en juist veel ervaring in wat ik doe. Mijn leven als Reizende Psycholoog is uniek, daarom willen ze ook mij laten spreken.
➡️ Gevoel: 😃 🎉 🙌🏼
➡️ Gedrag: Het gewoon gaan doen!!!

Ben jij je al bewust van de samenhang tussen jouw gedachten, gevoelens en gedrag?